Van der Gijp: Ik had het niet meer

René van der Gijp is aan de beterende hand. Dit vertelde de voetbalanalist in een openhartig interview met Voetbal International. De 50-jarige oud-profvoetballer was eind augustus oververmoeid geraakt en is daarom al anderhalve maand niet meer op tv te zien.

Van der Gijp vertelt dat hij de afgelopen tijd steeds meer obsessief gedrag begon te vertonen. Vooraf plande hij zijn dagen in en hij raakte in paniek als daarvan afgeweken moest worden: "Dacht ik opeens bij mezelf: 'Ik hoop maar niet dat de Van Brienenoordbrug openstaat. Als in godsnaam die brug maar niet openstaat!'. Je zou denken: laat lekker gaan, die Van Brienenoordbrug. Ja toch? Bruggetje open, bruggetje dicht. Wat maakt het allemaal uit? Maar nu werd ik er erg onrustig van. Echt nerveus. Ik kon aan niets anders meer denken."

Fysieke klachten
De voetbalanalist kreeg ook last van fysieke klachten, zoals hyperventilatie en een drukkend gevoel op de borst. Eten ging nauwelijks meer en drinken nog maar mondjesmaat. Het leidde uiteindelijk tot een inzinking: "Ik zat gewoon thuis op de bank. Van de ene op de andere seconde, alsof er een schakelaar werd omgedraaid, was ik van de wereld. Ik ging eerst als een gek transpireren. Er kwam opeens een soort van paniekerig gevoel over me. Ik begon hartkloppingen te krijgen. Toen werd ik voor het eerst echt een beetje bang."

De eerste tweeënhalve week na zijn inzinking had Van der Gijp het naar eigen zeggen erg slecht: "Je denkt echt even dat je dood gaat. Dat je op het punt staat een hartaanval te krijgen. Dat je elk moment kan omvallen. Dat je nooit meer de oude zult worden en in een gekkenhuis belandt. Dat je lichamelijk helemaal naar de klote bent. Ik zweer het je: je denkt de gekste dingen."

Gevangen in zijn eigen toneelstuk
Zijn alsmaar groeiende populariteit heeft de oud-prof naar eigen zeggen uiteindelijk opgebroken: "Vroeger werd ik vijf keer per dag gebeld door vrienden, nu veertig keer per dag door journalisten, radiostations, televisiezenders, mensen die een lezing wilden, weer ik veel wie nog meer. En allemaal verwachten ze dezelfde uitbundige persoonlijkheid aan de telefoon als die ze van tv kennen."

"Voordat ik er erg in had, zat ik dus van 's ochtends vroeg tot 's avonds laat de voetbalanalyticus René van der Gijp te spelen. Opeens zit je dan gevangen in je eigen toneelstuk. Plotseling sta je ook met de slager uitgebreid over Sneijdertje te praten en over de verkeerde passjes van Manolev. Dat is niet goed, man. Dat houd je niet vol"
, gaat Van der Gijp verder.

Raar gedrag
De voetbalanalist begon zich steeds meer terug te trekken: "Gewoon, omdat ik de angst had dat ik mensen zou tegenkomen en ik dan weer in dat rolletje van analyticus moest vervallen. Ik begon echt raar gedrag te vertonen. Mijn zoontje werd kampioen met zijn voetbalelftal. Alle ouders waren er met bloemen, behalve zijn vader. Die lag thuis op de bank naar Arsenal-Liverpool te kijken, omdat dat zogenaamd belangrijker was. Wat een onzin. Ik zag er gewoon tegenop om al die mensen langs de kant onder ogen te komen. Dat bedoel ik met raar gedrag."

Op de goede weg
Om zich weer beter te gaan voelen, heeft Van der Gijp de afgelopen weken hard getraind bij fysiotherapeut en haptonoom Anthony Willems: "De bevestiging dat ik op de goede weg was, kwam op het moment dat ik weer om mezelf kon lachen. Toen ik weer van een afstandje naar mezelf kon kijken en dan dacht: 'Kijk 'm nou zitten, die mafkees. Met z'n paniekaanvalletjes...'."

Als alles goed gaat, keert 'Gijp' maandag 17 oktober terug bij zijn RTL 7-talkshow Voetbal International: "Het kan ook een weekje later worden. Ligt eraan hoe ik me voel. We zien wel, toch?"