Weer brandbomaanslag verijdeld in Berlijn

De politie in Berlijn heeft woensdag met man en macht gezocht naar brandbommen op het spoor. Voor de derde opeenvolgende dag werden aanslagen op het spoornet van Berlijn verijdeld. Sinds maandag zijn op zeven verschillende locaties in totaal vijftien explosieven gevonden.

Uit veiligheidsoverwegingen werden grote delen van het Berlijnse spoornet stilgelegd, met als gevolg dat duizenden passagiers fikse vertraging opliepen.

De brandbomaanslagen zijn 'crimineel, terreurdaden', zei de Duitse minister van verkeer Peter Ramsauer. "Ik heb opdracht gegeven voor versterkingen, in uniform en in burger, voor de politie", zei minister van binnenlandse zaken Hans-Peter Friedrich later. "We stellen alles in het werk om de daders te pakken."

Woensdag ging een explosief af op het spoor in het stadsdeel Staaken. De bom vloog in brand, maar ontplofte niet. Twee andere bommen langs het spoor in het zuiden en oosten van Berlijn konden op tijd worden ontmanteld. Maandag en dinsdag werd eerder al op vier plekken geprobeerd een aanslag te plegen. De politie vermoedt dat alle brandbommen zondag zijn geplaatst. Door de aanhoudende regen de afgelopen dagen zijn sommige explosieven mogelijk niet tot ontploffing gekomen.

De verantwoordelijkheid voor de aanslagen is opgeëist door een voorheen onbekende groep linkse extremisten die tegen de oorlog in Afghanistan gekant zijn.