Banenplan Obama sneuvelt in Senaat

Het banenplan van de Amerikaanse president Barack Obama is dinsdagavond gesneuveld in de Amerikaanse Senaat. De Republikeinen, gesteund door een aantal leden van Obama's Democratische partij, blokkeerden een stemming over het voorstel. De Republikeinen waren fel gekant tegen bepaalde delen van het voorstel, zoals stimuleringsmaatregelen en een belastingverhoging voor miljonairs.

Obama probeerde de afgelopen weken de publieke opinie achter zich te krijgen. Het voorstel, waarmee omgerekend ruim 330 miljard euro is gemoeid, bevatte onder andere een verlaging van de loonbelasting en zo'n 130 miljard euro aan overheidsuitgaven voor nieuwe wegen en andere infrastructuur en de reparatie van scholen. Ook voorzag het plan in uitkeringen voor werklozen en financiële steun voor lokale overheden om ontslagen van docenten, brandweermannen en politieagenten af te wenden.

In de 100-koppige Senaat zijn zestig stemmen nodig om een wetsvoorstel in stemming te brengen. Aangezien de Republikeinen in de Senaat over 47 zetels beschikken kunnen zij elke stemming over een wetsvoorstel voor onbepaalde tijd traineren. Het werd dan ook al verwacht dat het Obama's wetsvoorstel het niet zou halen. Ook in het Huis van Afgevaardigden, waar de Republikeinen over een meerderheid beschikken, was het plan bij voorbaat kansloos.

"De stemming van vanavond is geenszins het einde van dit gevecht", aldus Obama in een verklaring na de stemming. "Met zo veel werkloze Amerikanen en zo veel gezinnen die het moeilijk hebben kunnen we het hier niet bij laten."

Het Witte Huis wil nu proberen de minder controversiële delen van het voorstel alsnog door het Congres te loodsen. Zo gaat de Amerikaanse regering ervan uit dat de verlaging van de loonbelasting en de verlenging van werkloosheidsuitkeringen op steun van Republikeinen kan rekenen, al was het maar omdat oppositie tegen deze delen van het plan de Republikeinen politiek zou kunnen beschadigen.

"Het is nu tijd voor beide partijen om samen te werken en overheidsobstakels te verwijderen die het creëren van banen door de private sector in de weg staan", zei John Boehner, de leider van de Republikeinen in het Huis van Afgevaardigden.


Banenplan Obama sneuvelt in Senaat (Foto: Novum)