'Israël moet aanvallen door kolonisten stoppen'

Israël moet meer doen om aanvallen van joodse kolonisten op Palestijnse burgers op de Westelijke Jordaanoever tegen te gaan. Dat heeft Rupert Colville, de woordvoerder van de Hoge Commissaris voor de Mensenrechten van de Verenigde Naties, dinsdag gezegd. Volgens Colville treedt het Israëlische leger wel hard op tegen misstanden begaan door Palestijnen.

Israëlische diplomaten zeiden verrast te zijn door de verklaring van Colville, die volgens hen zonder waarschuwing naar buiten is gebracht. Volgens de diplomaten repte Colville ook niet over geweld tegen joodse kolonisten. "Alles kan worden gerapporteerd aan de Israëlische autoriteiten en waar nodig worden wettelijke procedures ingesteld", zei Walid Abu-Haya, een Israëlische diplomaat belast met mensenrechtenkwesties .

Het geweld op de Westoever en in Israël is de laatste weken weer opgelaaid. Honderden olijfbomen werden ontworteld en moskeeën en Arabische begraafplaatsen werden vernield. Extremistische kolonisten, die menen dat het geweld de 'prijs' is voor Israëlisch beleid dat zij als oneerlijk bestempelen, zitten waarschijnlijk achter de aanvallen. De kolonisten hebben ook meermaals Israëlische militairen aangevallen.

Volgens Colville is Israël wettelijk verplicht Palestijnse burgers en bezit te beschermen. "Het lijkt erop dat er ten minste ten dele de kant wordt gekozen van de kolonisten en dat er niet sterk genoeg wordt ingegrepen om Palestijnse burgers te beschermen", zei Colville dinsdag in Genève. Hij haalde de dood van een Palestijn aan die in september in het dorpje Qusra op de Westelijke Jordaanoever werd doodgeschoten door een Israëlische militair, het aftuigen van twee minderjarigen door militairen op dezelfde dag en de ontworteling van tweehonderd olijvenbomen in Qusra in oktober.

In een verklaring zei het Israëlische leger dat het rellen en eenzijdig handelen door individuen niet accepteert. Israëlische militairen zijn verplicht om aanvallen op veiligheidstroepen of Palestijnse burgers door Israëliërs te voorkomen, aldus het leger. Ook Micky Rosenfeld, woordvoerder van de Israëlische politie, zei dat de politie vastbesloten is misdaad te bestrijden, ongeacht de afkomst van de dader.

Een rapport van de VN over de impact van de uitbreiding van Israëlische nederzettingen wordt later deze week verwacht.