FBI sluit homoseksualiteit J. Edgar Hoover niet uit

Voormalig FBI-baas J. Edgar Hoover was mogelijk homoseksueel. Dat wordt door meer mensen gedacht, maar ook FBI-topman Mike Kortan heeft daarop gehint tegen Clint Eastwood. De nieuwe film van de regisseur, J. Edgar, gaat over Hoover en zijn vermeende relatie met zijn assistent Clyde Tolson. Kortan doet de homoseksualiteit van Hoover af als geruchten, maar sluit het niet uit.

Kortan zegt tegen de Amerikaanse krant USA Today dat hij op verzoek van Eastwood met de filmmakers in gesprek is gegaan. "Vage geruchten en verzinsels komen keer op keer bovendrijven, maar er is geen historisch bewijs over het vraagstuk", zegt hij over de vermeende homoseksualiteit van Hoover.

Volgens de FBI-topman heeft zijn organisatie gesprekken gevoerd met Eastwood, maar ging het slechts om het verstrekken van informatie. "Wat zij daar verder mee hebben gedaan, is net zoals bij iedere productie, hun eigen zaak."

De voorzitter van de J. Edgar Hoover Stichting vindt het ongegrond om de oud-FBI-baas neer te zetten als homo. "Het zou een ernstige onwaarheid zijn en een monumentale fout om door te gaan met zo'n beschrijving die compleet nergens op is gebaseerd."

Hoover was van 1924 tot aan zijn dood in 1972 directeur van de FBI. Sinds de jaren veertig gingen geruchten dat de excentrieke man, die in de film wordt gespeeld door Leonardo DiCaprio, zich graag verkleedde als vrouw en homoseksueel was. J. Edgar draait vanaf januari in de Nederlandse bioscopen.