Ziekenhuis kort wc-deuren in om incident dode man

Het Atrium-ziekenhuis in Heerlen heeft maatregelen genomen nadat vrijdag een hoogbejaarde man dood op een toilet werd gevonden. De man lag er anderhalve dag omdat niemand controleerde waarom de toiletdeur nog op slot was. De wc-deuren worden naar aanleiding van het incident aan de onderkant met 15 centimeter ingekort.

Een schoonmaakster ontdekte de dichte deur donderdagochtend. Toen er niet werd gereageerd op kloppen, waarschuwde ze de technische dienst. Een dag later bleek de deur echter nog steeds dicht te zijn. Toen de deur werd geopend werd de man van rond de 90 jaar gevonden. Hij was overleden aan een acute hartstilstand.

Volgens het ziekenhuis kan zowel de schoonmaakster als de technische dienst niets worden verweten. De melding zou binnen 24 uur worden afgehandeld omdat zich geen dreigende situatie voordeed. Intern ging de melding dat er waarschijnlijk toch niemand op het toilet zat.

Volgens het ziekenhuis is het daar fout gegaan. Meldingen mogen daarom voortaan geen meningen of vermoedens bevatten. Ook mag de beveiliging een toiletdeur altijd openmaken als er geen antwoord komt na kloppen en vragen en moeten zij elk etmaal controleren of de deuren die open horen te zijn ook daadwerkelijk open zijn. Daarnaast worden de deuren dus ingekort.

Het ziekenhuis betreurt het dat het kon gebeuren dat de man anderhalve dag in een toilet heeft gelegen.