Rutte stuurde Leers naar Wilders

Minister voor Immigratie en Asiel Gerd Leers (CDA) heeft op verzoek van premier Mark Rutte (VVD) een gesprek gehad met PVV-leider Geert Wilders. Dat zei hij maandagavond in het televisieprogramma Pauw & Witteman.

Wilders had gepikeerd gereageerd op de uitspraak van Leers dat de migratie een verrijking is voor de Nederlandse samenleving. "Los dat probleem op, ga praten want daar zit een misverstand", zou Rutte tegen Leers hebben gezegd. "Dat vind ik precies zoals een premier moet opereren", zei Leers daarover.

Het gesprek heeft dinsdag plaatsgevonden en het is volgens Leers een goed contact geweest. De bewindsman benadrukte nog volledig achter het regeerakkoord te staan. Hij zei dat hij in het interview in een blad van het CDA alleen wilde uitleggen dat migratie ook iets positiefs kan zijn. "Misschien heb ik het verkeerd gezegd omdat het verkeerd kan worden begrepen." Hij wilde erop wijzen dat kennismigranten iets kunnen toevoegen. "Maar we hebben geen behoefte aan arbeidsmigranten die op de bonnefooi naar ons land komen." Hij zei dat hij nog steeds achter de doelstelling staat de immigratie in te perken.


Rutte stuurde Leers naar Wilders (Foto: Novum)