Aangifte tegen Dolfinarium om orka Morgan

De Orka Coalitie gaat aangifte doen van het mishandelen van orka Morgan tegen het dolfinarium in Harderwijk. Het dolfinarium zou het welzijn van Morgan ernstig in gevaar brengen door haar ruim vijftien maanden alleen in een veel te kleine tank te houden. Ook zou het Dolfinarium een rechterlijke uitspraak aan de laars lappen.

De dierenarts van het Dolfinarium zou begin augustus aan de rechtbank in Amsterdam hebben beloofd Morgan meer ruimte en sociaal contact met dolfijnen te geven. Inmiddels zou de Orka Coalitie, een groep dierenactivisten, te horen hebben gekregen dat dit toch niet gaat gebeuren, omdat Morgan zelf niet naar het grotere bassin zou durven te zwemmen. "Dat is echter een kwestie van geduld, kennis en oefening", aldus de activisten.

Morgan werd op 23 juni 2010 verzwakt uit de Waddenzee gehaald. Sindsdien verblijft zij in het Dolfinarium in Harderwijk. Begin augustus wist de Orka Coalitie te voorkomen dat Morgan naar Tenerife zou worden gebracht. Het Dolfinarium wil dat de orka naar zeepark Loro Parque in Tenerife verhuist. Het ministerie van Economische Zaken, Landbouw en Innovatie gaf hier toestemming voor.

Terugzetten in de vrije natuur is volgens wetenschappers onmogelijk, omdat Morgan alleen goede overlevingskansen heeft als ze met haar familie wordt herenigd. De activisten geloven hier niets van en betwistten de onafhankelijkheid van de deskundigen. Ze stapten naar de rechter en die besloot dat het dier in Harderwijk moet blijven tot er meer onderzoek is gedaan naar de mogelijkheden om Morgan terug te zetten in de natuur.

Volgens de Orka Coalitie zit Morgan ruim twee maanden na de uitspraak nog steeds alleen in een veel te kleine noodtank. "Terwijl er meer ruimte en gezelschap beschikbaar is. Het is duidelijk dat er niet in het belang van het dier gehandeld wordt, en daarmee is er sprake van dierenmishandeling."