Merkel en Sarkozy eens over herkapitalisatie

De Duitse bondskanselier Angela Merkel en de Franse president Nicolas Sarkozy zijn het zondag eens geworden over het versterken van de Europese bankensector. Volgens Merkel zijn zij en Sarkozy 'vastbesloten al het nodige te doen om zorg te dragen voor de herkapitalisatie van de Europese banken'. De bondskanselier zei dit na gesprekken met Sarkozy in Berlijn.

Sarkozy zei dat het niet 'het juiste moment' was om op de details van de overeenkomst in te gaan. De overeenkomst moet eerst worden besproken met de andere Europese leiders. Sarkozy zei wel dat de overeenkomst 'alomvattend' is.

Op de vraag of alle Europese banken geherkapitaliseerd moeten worden, antwoordde Merkel slechts dat alle banken in de eurozone volgens dezelfde criteria worden beoordeeld. Deze criteria worden opgesteld in samenwerking met onder andere de Europese bankenautoriteit en het Internationaal Monetair Fonds.

Eerder deze week sprak Merkel zich al uit voor een gecoördineerde herkapitalisatie. Volgens Merkel moeten de banken eerst nieuw kapitaal ophalen op de financiële markten voordat ze aankloppen bij regeringen. Het Europese noodfonds (EFSF) zou alleen moeten dienen als vangnet op het moment dat een lidstaat niet in staat is om een bank te herkapitaliseren. Frankrijk daarentegen leek meer te neigen naar het direct verstrekken van kapitaal door het EFSF, in plaats van eerst terug te vallen op een nationale bank.


Merkel en Sarkozy eens over herkapitalisatie (Foto: Novum)