Aanval op Tunesische tv-zender

Tientallen islamitische betogers die van plan waren de kantoren van de Tunesische tv-zender Nessma in Tunis aan te vallen zijn zondag opgepakt. Dat heeft het Tunesische ministerie van Binnenlandse Zaken bekendgemaakt. De demonstranten waren boos op Nessma, omdat de zender de film Persepolis had uitgezonden.

De politie wist te voorkomen dat de betogers in de buurt van het gebouw van Nessma konden komen. Zo'n vijftig demonstranten werden gearresteerd. Volgens minister van binnenlandse zaken Hichem Meddeb zijn daarbij gewonden gevallen. Hoeveel mensen gewond raakten is niet duidelijk.

Volgens de directeur van Nessma, Nabil Karoui, is de aanleiding voor de aanval het uitzenden van Persepolis, een film van Marjane Satrapi over het opgroeien tijdens en na de islamitische revolutie in Iran. De film won in 2007 de juryprijs op het filmfestival van Cannes. Conservatieve moslims noemden de film een belediging van hun geloofsovertuiging.

"Deze extremisten willen een nieuwe dictatuur instellen", aldus Karoui. "We zijn een zender voor vrijheid, modernisme en democratie. We zullen niet buigen en blijven onze onafhankelijke lijn volgen."

De voorgenomen aanval is de jongste in een reeks aanvallen op - in de ogen van salafisten - symbolen van het secularisme. De conservatieve moslims, die gedurende het regime van de verdreven president Zine el Abidine Ben Ali werden onderdrukt, worden steeds mondiger en laten hun stem horen in de Tunesische politiek.

Over twee weken gaat de Tunesische bevolking naar de stembus om een grondwetgevende vergadering te kiezen. De afgelopen negen maanden, sinds de val van het regime van Ben Ali, heerste er veel onrust in Tunesië. Er wordt veel gedemonstreerd en een nieuwe ultraconservatieve groep moslims is in opkomst.