'Economische groei is als kanker'

Economische groei is als kanker. Dit zei althans Theo Koster van leefgemeenschap De Hobbitstee in een zaterdag uitgezonden reportage van het actualiteitenprogramma EénVandaag. Volgens Koster, die samen met negen andere mensen op het Drentse platteland woont, is economische groei helemaal niet nodig.

"Onze economie lijdt aan kanker. Want we hebben het alleen nog maar over groei. Niet meer waarom", aldus Koster, die een sober bestaan in zijn gemeenschap heeft. Volgens hem moeten mensen meer met elkaar delen en niet steeds luxere auto's en andere dingen willen.

Jaap Koelewijn, hoogleraar economie, is het niet eens met de visie van Koster: "Die groei hebben we nodig om mensen die nieuw op de arbeidsmarkt komen aan het werk te houden. Bovendien is het zo dat door de vooruitgang van de technologie er steeds minder mensen nodig zijn, dus we moeten groeien om meer arbeidsplaatsen te creëren."

Om goede zorg te kunnen blijven betalen is groei volgens Koelewijn zelfs noodzakelijk: "Daarnaast zijn er hoge kosten voor de gezondheidszorg bijvoorbeeld, en ook die moeten gefinancierd worden. Afgelopen jaren is 80 procent van onze groei opgegaan aan zorgkosten. Dus dat geeft aan hoe noodzakelijk het is om te groeien."


'Economische groei is als kanker' (Reportage vanaf 8:11)