OM ontmantelt professionele xtc-fabriek Schiedam

De Nationale Recherche heeft zaterdag in Schiedam een professionele xtc-fabriek ontdekt die per uur honderdduizend pillen kon maken. Bij de ontdekking zijn twee mannen van Aziatische afkomst aangehouden, meldt het Landelijk Parket van het Openbaar Ministerie (OM) zondag

Het is volgens een woordvoerder niet de eerste keer dat een machine met zo'n grote capaciteit wordt aangetroffen. "Maar het komt niet vaak voor."

De machine stond in een loods op een bedrijventerrein. In plastic zakken en een emmertje vonden rechercheurs ongeveer 110 duizend drugstabletten. In een keuken stond een vat met 56 kilo MDMA. Met één kilo kunnen drieduizend pillen worden gemaakt.

Een xtc-pil levert in Nederland tweeënhalf tot drie euro per stuk op. In het buitenland een veelvoud daarvan. De waarde van de in beslag genomen pillen is volgens justitie dan ook meer dan een miljoen euro. Daarnaast werden ongeveer vijftienduizend joints gevonden. Het OM denkt dat het om de handelsvoorraad van een coffeeshop gaat. De fabriek is ontmanteld.