'Cohen moet mee-polariseren'

Het leiderschap van Job Cohen staat ter discussie omdat zijn pragmatische en rationele stijl niet meer bij de hedendaagse Nederlandse politiek past. Cohen zal de weg van de polarisatie opmoeten, stelt Jouke de Vries, hoogleraar bestuurskunde en curator van het wetenschappelijk bureau van de PvdA.

De mening van De Vries is het nieuwste hoofdstuk in de openenlijke kritiek die Cohens leiderschap vanuit de PvdA-gelederen te verduren krijgt, nadat eerder vertrekkend PvdA-voorzitter Lilianne Ploumen en haar voorganger Michiel van Hulten hun twijfel over zijn leiderschap uitspraken. Eerder kwam er ook al kritiek vanuit de sociaal-democraten, maar die werd anoniem gegeven.

De Vries noemt Cohen een rationeel politicus, die door wikken en wegen tot goede besluiten probeert te komen. Maar die stijl, stelt ze, past niet meer bij de huidige politiek, waar vooral de communicatiesnelheid rap is toegenomen. De 'Twitter-democratie' is niets voor Cohen, aldus De Vries, die wel benadrukt dat ze die ten koste vindt gaan van de kwaliteit van besluitvorming. Een humoristische tegenreactie op het veelbekeken LuckyTV-filmpje was helaas ook niet aan hem besteed, stelt ze verder vast.

De nieuwe politiek is hard en polariserend, en het uitmonden daarvan in het minderheidskabinet-Rutte leidt volgens De Vries tot een merkwaardige reactie bij de PvdA. De sociaal-democraten brengen het kabinet tot haar verbazing niet in de problemen, maar helpen het juist: Cohen wil immers redelijkheid uitstralen. Geert Wilders noemde Cohen daarom recentelijk 'de grote gedoger'.

De Vries gaat niet zover om de PvdA-leider op te roepen het veld te ruimen, mogelijk vanwege de onrust die Ploumens eerdere suggestie in die richting opriep. In plaats daarvan adviseert ze Cohen om, als hij zelf niet wil meedoen aan de polarisatie, dat door iemand anders in de partij te laten doen. "De keuze van naaste medewerkers is een van de belangrijkste aspecten voor het succesvol uitoefenen van de politieke macht", aldus de hoogleraar. "Als je een hond hebt, hoef je zelf niet te blaffen!"

Job Cohen
Job Cohen (bron: Wikipedia, foto: Jos van Zetten, licentie: CC-BY)