Noord-Holland eist demontage windmolen

De gemeente Zijpe moet een windmolen weghalen. Dat heeft de provincie Noord-Holland woensdag bevolen.

Het provinciebestuur weigert een verklaring van geen bezwaar af te geven. Maar omdat de windturbine er al staat, heeft PvdA-gedeputeerde Tjeerd Talsma de gemeente gevraagd de windmolen te laten verwijderen.

Zijpe vroeg begin dit jaar om een verklaring van geen bezwaar voor de alleenstaande windturbine aan de Grote Sloot in Sint Maartensbrug. Die mogen alleen worden geplaatst bij verkeersknooppunten of bij een 'markant' punt, maar daar is in dit geval geen sprake van.

De provincie gaf in 2005 wel toestemming om een stukje verderop een bepaald type windturbine te plaatsen. De molen is echter op een andere plek neergezet en het blijkt ook nog eens om een ander model te gaan dan waarvoor de vergunning was afgegeven.

Dus had de gemeente een nieuwe aanvraag moeten indienen. En dat zou weinig zin hebben gehad, want 'solitaire' windmolens zijn sinds de zomer van vorig jaar niet meer toegestaan. Overigens staan in de buurt diverse andere turbines.

Inwoners van Sint Maartensbrug klagen al langer over geluidsoverlast van de windmolens van ongeveer 65 meter hoog aan de Grote Sloot.