Driekwart Nederlanders tegen bezuinigen op huisarts

Drie op de vier Nederlanders vinden dat als fors moet worden bezuinigd, de overheid af moet blijven van de huisartsenzorg. Zes op de tien vrezen dat de kosten van de gezondheidszorg stijgen als de huisartsenzorg wel wordt verzwakt. Dat blijkt woensdag uit een publiekspeiling op internet van Maurice de Hond in opdracht van de Landelijke Huisartsen Vereniging.

Aan het onderzoek deden 1200 mensen mee. Voor 76 procent van hen is de huisarts de belangrijkste persoon bij gezondheidsproblemen. Bijna zeven op de tien Nederlanders vinden het goed dat een verwijzing van de huisarts nodig is om een medisch specialist te bezoeken.

Minister van Volksgezondheid Edith Schippers (VVD) wil 132 miljoen euro bezuinigen op de huisartsenzorg. Onderzoek van de LHV onder 2200 huisartsen wijst volgens de vereniging uit dat 92 procent van hen maatregelen neemt als de bezuiniging wordt doorgevoerd.

Zo stelt 82 procent zich genoodzaakt te zullen zien patiënten eerder door te verwijzen, overweegt 65 procent het aanvullende zorgaanbod voor chronisch zieken te beperken en is zestig procent van plan minder zorg te verlenen in de avonden, nachten en weekenden.

Op ondersteunend personeel wil 64 procent van de huisartsen bezuinigen. "Huisartsen zullen zich hierdoor genoodzaakt zien meer taken op zich te nemen, met als gevolg dat zij vaker zullen moeten doorverwijzen of buiten de spoedgevallen om minder bereikbaar zullen zijn", aldus de vereniging.

Verder overweegt 86 procent voorgenomen investeringen niet te doen. "Dat betekent dat modernisering en innovatie in de huisartsenzorg tot stilstand komt."

Donderdag protesteren huisartsen tegen de bezuinigingen. De LHV gaf eerder aan te verwachten dat iets meer dan vierduizend van de in totaal bijna 8500 huisartsen in Nederland er aan meedoen. Daarnaast reizen ook 1650 doktersassistenten, 650 praktijkondersteuners en 600 huisartsen in opleiding af naar de RAI in Amsterdam.