'Milieubeleid al jaren ineffectief'

Het Nederlandse landelijke milieubeleid is al sinds 1995 ineffectief. Gestelde doelen worden niet gehaald omdat niet alle maatregelen worden uitgevoerd. Dat blijkt uit een woensdag gepubliceerd rapport van de Algemene Rekenkamer. De rekenkamer zet ook vraagtekens bij het beleid van het huidige kabinet.

De rekenkamer concludeert ook dat Europees beleid het Nederlands beleid vaak tegengewerkt. Zo zorgt de invoering van de CO2-emissiehandel ervoor, dat in Nederland juist meer CO2-uitstoot plaatsvindt. Nederlandse bedrijven die met belastinggeld hun uitstoot verminderden, hebben hierdoor namelijk hun emissierechten kunnen verkopen aan milieuonvriendelijke bedrijven.

De rekenkamer heeft bij haar onderzoek speciale aandacht gegeven op het beleid rond energie-intensieve industrie. In die sector is sinds 1995 amper energie bespaard. Dat komt volgens de onderzoekers doordat ingestelde instrumenten later weer werden afgezwakt.

Voorbeeld is een convenant waarbij overheid en bedrijfsleven hadden afgesproken energie te besparen. Hiervoor kregen zij een vrijstelling op energiebelasting. Het kabinet liet vervolgens het convenant wel los, maar draaide het belastingvoordeel niet terug, schrijft de rekenkamer.

Minister van Economische Zaken Maxime Verhagen (CDA) heeft opnieuw een dergelijk convenant ondertekend. Het huidige kabinet verwacht hiermee het doel om twintig procent minder CO2 in 2020 te halen. Naar aanleiding van de resultaten uit het verleden, zet de rekenkamer hier vraagtekens bij.

Milieumaatregelen vallen nu onder veel ministeries. De Tweede Kamer kan hierdoor maar moeilijk controleren wat de effecten zijn. De rekenkamer vraagt het kabinet om in een rapport duidelijk te maken wat de effecten zijn van het nieuwe beleid.