Helft huisartsen gaat donderdag staken

De helft van de de huisartsen doet donderdag mee aan het landelijke protest tegen de bezuinigingen op de huisartsenzorg. Iets meer dan vierduizend van de in totaal bijna 8500 huisartsen in Nederland hebben zich opgegeven. Dat meldt de Landelijke Huisartsen Vereniging (LHV).

Daarnaast reizen ook 1650 doktersassistenten, 650 praktijkondersteuners en 600 huisartsen in opleiding af naar de RAI in Amsterdam. De in totaal zevenduizend deelnemers willen duidelijk maken hoe de bezuinigingen van het kabinet leiden tot 'verschraling van de zorg en uiteindelijke hogere kosten'. Het kabinet wil tien procent korten op het budget van de huisartsen.

"Minder budget voor de huisartsenzorg vertaalt zich in minder zorg in de eerste lijn", schrijft de LHV. "Daardoor worden er meer kosten gemaakt in de tweede lijn." Naar schatting van de LHV bedraagt dit twee- tot vierhonderd miljoen euro per jaar.

Volgens de LHV zal hier uiteindelijk de patiënt de dupe van worden. "Voor hem zal minder zorg in de buurt beschikbaar zijn. Bovendien zal de premie op termijn onnodig stijgen omdat de kostenstijging in de tweede lijn de besparing in de huisartsenzorg verre zal overtreffen. Effecten die stuk voor stuk haaks staan op het eigen beleid van de minister."