Betogers blokkeren Grieks ministerie van Financiën

Tientallen betogers hebben dinsdag de toegang tot de Griekse ministeries van Financiën en Werkgelegenheid in Athene geblokkeerd. De demonstranten zeiden te vrezen voor hun banen en loonsverlagingen nu Griekenland grote moeite heeft om een financieel debacle te voorkomen.

De betogers voor het ministerie van Werkgelegenheid beschuldigen de regering ervan toe te geven aan de belangen van het bedrijfsleven door het minimumloon te verlagen en cao's te schrappen, zei de machtige vakbond PAME dinsdag in een verklaring.

Griekenland is afhankelijk van een noodlening van 110 miljard euro van de Europese Unie en het Internationaal Monetair Fonds (IMF) om de rekeningen te kunnen betalen. In juli werd een tweede noodlening toegekend van 109 miljard euro, maar er wordt nog steeds onderhandeld over de details van deze lening.

De financiële chefs van de Eurozone lieten dinsdag doorschemeren dat Griekenland de volgende tranche van de noodlening krijgt uitbetaald om een bankroet te voorkomen, hoewel Athene heeft verklaard niet in staat te zijn om te voldoen aan de voorwaarden die aan de uitbetaling waren gesteld.

Athene heeft een reeks fiscale doelen gemist. Dit heeft de angst doen toenemen dat Griekenland afkoerst op een onvermijdelijk bankroet. Deze angst heeft gevolgen voor de wereldeconomie: de economische groei is afgenomen en de mondiale economie herstelt maar langzaam van de recessie.

De Luxemburgse premier Jean-Claude Juncker, die tevens voorzitter is van de ministers van financiën van de EU-lidstaten, zei dat 'alles wordt gedaan' om een Grieks bankroet te voorkomen. Later deze maand beslissen de ministers over de uitbetaling van het eerste deel van de tweede noodlening. Volgens Juncker kan Griekenland aan zijn financiële verplichtingen voldoen als het geld in november wordt overgemaakt. Athene heeft eerder echter gezegd dat het deze maand door de financiële reserves heen is.

Inspecteurs van de trojka - de Europese Commissie, de Europese Centrale Bank (ECB) en het IMF - zijn in Griekenland om te onderzoeken hoe de Griekse regering vordert met het doorvoeren van hervormingen en of het land voldoet aan de voorwaarden voor het uitbetalen van de volgende tranche.