FNV zet stuntman in tegen bezuinigingen

Vakcentrale FNV gaat woensdag op het Plein in Den Haag tegenover de Tweede Kamer protesteren tegen de bezuinigingen op de sociale zekerheid. Een stuntman moet in beeld brengen 'hoe het kabinet de mensen laat vallen die juist van dit kabinet nodig hebben'. Dat kondigde de vakcentrale maandag aan.

De Tweede Kamer vergadert dinsdag en woensdag over de bezuinigingen op de bijstand en andere voorzieningen. Dit is voor de vakcentrale aanleiding om aandacht te vragen voor de gevolgen hiervan voor de bijstand, Wajonguitkeringen en de sociale werkvoorziening.

Het kabinet is van plan de algemene heffingkorting voor bijstandsgerechtigden af te schaffen, waardoor een werknemer met het minimumloon niet langer minder verdient dan iemand die in de bijstand zit. Volgens de FNV scheelt dat honderd euro per maand voor een bijstandgerechtigde.

Het kabinet wil daarnaast het aantal jongeren onder de 27 jaar die in de Wajong belanden terugdringen. De sociale werkvoorziening wordt in de toekomst beperkt tot mensen die alleen in een beschermde omgeving kunnen werken.

De FNV-campagne bestaat verder uit een actiewebsite, radiospotjes en advertenties in landelijke dagbladen.