Duizenden arrestaties in Syrië

Syrische militairen hebben in de stad Rastan de afgelopen drie dagen zeker drieduizend mensen opgepakt. Ze gingen daarbij van deur tot deur. Dat heeft een activist maandag gezegd. De arrestanten worden vastgehouden in een cementfabriek, een aantal scholen en een groot gebouw.

"Tien van mijn familieleden zijn opgepakt", aldus de activist, die alleen zijn voornaam, Hassan, bekend wilde maken."De situatie in de stad is vreselijk." Rastan, dat zo'n zeventigduizend zielen telt, is volgens Hassan de afgelopen vijf dagen zwaar gebombardeerd. Volgens activisten heeft het Syrische leger in de stad de strijd aangebonden met honderden gedeserteerde militairen en antiregeringsdemonstranten. De gevechten in Rastan zijn de hevigste sinds het begin van de opstand in Syrië half maart.

Volgens Hassan heeft de Syrische regering zondag honderden werklui laten aanrukken om de straten op te ruimen en schade aan gebouwen te herstellen. Het lijkt erop dat dit een poging is om de enorme schade als gevolg van de bombardementen te verbloemen. Syrische staatsmedia meldden dat het leger de macht in Rastan heeft overgenomen en 'gewapende terroristen' heeft opgepakt.

De gevechten laten zien dat de opstand meer en meer militair van aard wordt. In een poging een front te vormen tegen het regime van de Syrische president Bashar Assad heeft de Syrische oppositie zondag een raad opgericht. De Syrische oppositie beschuldigt de regering ervan het land op de rand van een burgeroorlog te hebben gebracht.

Volgens de Syrische parlementariër Khaled Abboud is de raad echter niet in staat het regime af te zetten. Volgens hem houdt de oppositie 'zichzelf voor de gek'. Het afzetten van het regime is een 'droom die nooit zal uitkomen', aldus Abboud.