Griekse terreurverdachte geeft zichzelf aan

Een man die verdacht wordt van banden met een Griekse terreurorganisatie heeft zichzelf aangegeven bij de Griekse autoriteiten. Dat werd vrijdag bekendgemaakt. De man werd gezocht door de politie.

De 36-jarige man wordt verdacht van deelname aan de groep Revolutionaire Strijd, die de verantwoordelijkheid heeft opgeëist voor meerdere bomaanslagen in Athene. De organisatie is vooral bekend geworden door het afschieten van een granaat op de Amerikaanse ambassade in 2007 en het tot ontploffing brengen van een bom bij de Griekse aandelenbeurs in 2009. De groep plaatste ook een zware autobom bij een kantoor van Citibank in 2009, maar het explosief ging niet af.

De groep heeft tevens een aanval op een politieagent in Athene opgeëist. De agent werd in januari 2009 neergeschoten en raakte zwaargewond. Destijds werden Griekse steden geteisterd door stakingen die plaatsvonden uit protest tegen de dood van een tiener. De tiener kwam om het leven door een politiekogel.

De man die zichzelf vrijdag aangaf staat op 5 oktober met acht anderen terecht. Allen zijn aangeklaagd voor deelname aan een terreurorganisatie. Sommigen zijn bovendien aangeklaagd voor het leveren en vervaardigen van explosieven, poging tot moord en het veroorzaken van explosies.

Drie van de acht mannen - Nikos Maziotis, Panayiota Roupa en Kostas Gournas - hebben toegegeven lid te zijn van de Revolutionaire Strijd en beweren politieke gevangenen te zijn. Zij zitten al sinds april 2010 in voorarrest. Drie anderen zijn op borgtocht vrijgelaten.

Griekenland gaat al tientallen jaren gebukt onder aanslagen van nationale terreurorganisaties. Voorafgaand aan de Olympische Spelen in 2004 hebben de Griekse autoriteiten hard ingegrepen om de organisaties uit te roeien. Daarbij werd de organisatie 17 November ontmanteld. Eind 2008 nam het aantal aanslagen weer toe en verschenen twee nieuwe groepen.