Openbaar Ministerie blunderde met dossier Tristan

Het Openbaar Ministerie heeft het medisch dossier van Tristan van der V. nooit opgehaald bij GGZ Rivierduinen. Agenten die het rapport kwamen halen, hadden niet het benodigde papierwerk bij zich, schrijft dagblad Spits vrijdag.

Rivierduinen had het dossier daags na de schietpartij in Alphen aan den Rijn, waarbij Van der V. zes mensen en zichzelf doodschoot, klaargelegd. De instelling kon het rapport echter niet afgeven zonder de juiste vordering. Het OM heeft daarna niet meer de moeite gedaan om het dossier op te halen.

In plaats van het medisch dossier van Van der V. te raadplegen schakelde het OM nu het Instituut voor Forensische Psychiatrie en Psychologie in om een 'psychiatrische autopsie' te doen. Die stelden vast dat hij schizofreen was. Het rapport van de GGZ ligt nog altijd klaar om opgehaald te worden.

Het Openbaar Ministerie bevestigt in de krant dat de agenten op pad zijn gestuurd zonder papieren. Een procedure daarvoor duurde volgens een woordvoerder te lang. "En we wilden zo snel mogelijk een beeld schetsen van Tristan. Dit in het belang van de slachtoffers."

Volgens de GGZ betrof de 'langlopende procedure' alleen een aanvraag bij de rechter-commissaris en zou dat niet langer dan een dag hebben geduurd.