Nicis: Overheid moet woonerven aanpakken

De overheid moet ingrijpen om te voorkomen dat woonerfwijken afglijden tot de volgende generatie aandachtswijken. Dat stelt onderzoeksinstituut Nicis. De in de jaren zeventig en tachtig gebouwde wijken zijn volgens Nicis hard toe aan een opknapbeurt.

20 procent van de Nederlanders woont in een woonerfwijk. Over het algemeen zijn de bewoners tevreden en hebben ze relatief veel woongenot voor weinig geld. Volgens het Nicis zijn er echter wel signalen dat ingrepen nodig zijn. "Al was het maar omdat het geld voor grootschalige herstructurering straks vermoedelijk ontbreekt. Wil de overheid voorkomen dat de problemen over tien jaar de pan uitrijzen, is nu ingrijpen noodzakelijk", aldus het onderzoeksrapport.

De investeringen kunnen beperkt zijn, concludeert het Nicis. Met het verbeteren van de bereikbaarheid, het groen en de sociale veiligheid komt de overheid al een heel eind. Ook moet er meer variatie komen in het woningaanbod.

Het rapport wordt donderdagmiddag tijdens de jaarconferentie van de G32 in Zoetermeer overhandigd aan minister van Veiligheid en Justitie Ivo Opstelten (VVD).