'Boete wanbetalers zorgpremie niet effectief'

De boete voor mensen die hun zorgverzekering niet betalen is niet effectief. De doelstelling om het aantal van driehonderdduizend wanbetalers jaarlijks met vijftigduizend te verminderen wordt niet gehaald. Dat meldt RTL Nieuws woensdag op basis van een nog geheime evaluatie van onderzoeksbureau Berenschot.

Een paar jaar geleden werd besloten dat mensen die een halfjaar achter elkaar de zorgpremie niet betalen, een boete krijgen van dertig procent van de premiekosten. Toenmalig minister van Volksgezondheid Ab Klink (CDA) wilde op deze manier wanbetalers hard aanpakken.

In de evaluatie zou staan dat het aantal wanbetalers echter niet is afgenomen. Om dit aantal terug te dringen, zou juist eerder moeten worden ingegrepen. Bij mensen met een uitkering zou de premie automatisch moeten worden ingehouden.

De SP is woedend op minister van Volksgezondheid Edith Schippers (VVD), die volgens de partij belangrijke informatie zou hebben achtergehouden. Dinsdag beweerde Schippers tijdens een debat over de zorgverzekering dat er nog geen evaluatie is van het beleid om premieachterstanden bij wanbetalers aan te pakken. SP-Kamerlid Renske Leijten denkt dat de resultaten niet welgevallig zijn voor de minister. "Zij kort fors op de zorgtoeslag, verhoogt het eigen risico en laat de premies stijgen."

Leijten concludeert op basis van het rapport dat de boete ervoor zorgt dat mensen hun achterstand niet kunnen aflossen. "Dit beleid faalt. Zorgverzekeraars doen te weinig om te voorkomen dat mensen zes maanden achterstand oplopen en wanneer ze in het boeteregime zitten, wordt het moeilijker de achterstand in te lopen."

Een woordvoerder van Schippers laat weten dat de minister dinsdag nog geen weet had van het onderzoek. Haar medewerkers wisten er al wel van, maar die wilden er eerst een reactie op formuleren. De minister zou maatregelen nemen een dergelijke gang van zaken in de toekomst te voorkomen.