Gamers ontdekken twee planeten

Gamers die het spel Planet Hunters op internet spelen, hebben mogelijk twee nieuwe planeten buiten het zonnestelsel van de aarde ontdekt. Het werk van veertigduizend gamers heeft de ontdekking mogelijk gemaakt. Dat heeft de Amerikaanse ruimtevaartorganisatie NASA bekendgemaakt.

NASA heeft een telescoop die al twee jaar lang elke dertig seconden een foto maakt van het sterrenbeeld Zwaan. Hier zijn ruim honderdvijftigduizend sterren te vinden. Omdat het te veel tijd kost de foto's individueel door te nemen, is het spel Planet Hunters ontwikkeld waarbij spelers afbeeldingen moeten vergelijken.

"Mensen zijn handig in het identificeren van groepen en het aanwijzen van overeenkomsten", leggen de onderzoekers van NASA uit. Doordat heel veel mensen het spel spelen, kunnen we fouten wegcijferen en onregelmatigheden en bewegende planeten identificeren.

Veertigduizend gamers hebben meer dan vier miljoen potjes gespeeld waarin 69 mogelijke planeten zijn aangewezen. Uit onderzoek van NASA blijken hieronder twee potentiële planeten te zijn.

Dat een grote groep gamers krachtig is, bleek ook vorige week al. Toen werd bekend dat een groep van duizenden gamers de structuur ontcijferd heeft van een enzym dat deel uitmaakt van het hiv-virus. Hierdoor kunnen medici een nieuw medicijn ontwikkelen dat deze bepaalde tak van het virus tegen kan gaan.