Rijk betaalt gemeenten kosten ID-kaart terug

Gemeenten worden gecompenseerd voor de kosten die ze hebben gemaakt doordat ze identiteitskaarten gratis moesten verstrekken. Het rijk vergoedt ook de leges die gemeenten moeten terugbetalen aan mensen die bezwaar hadden aangetekend tegen de kosten van de kaart. Dat heeft het Ministerie van Binnenlandse Zaken dinsdag gemeld.

De Hoge Raad bepaalde ruim twee weken geleden dat gemeenten geen geld meer mochten vragen voor de kaart, omdat aanvragers zelf te weinig belang bij hebben bij de kaart. Dat oordeel zorgde voor drukke gemeentebalies. Hoeveel gratis kaarten er zijn aangevraagd, is nog onduidelijk, maar het ging om duizenden per dag. De kosten van een kaart zijn ongeveer 40 euro.

Minister van Binnenlandse Zaken Piet Hein Donner (CDA) liet vorige week woensdag weten dat de aanvraag vanaf donderdag weer geld kost. Hij past met een spoedwet de regels aan. De Kamer praat hier woensdag over, maar gaat volgens de NOS in meerderheid akkoord. De kaart is ongeveer tien dagen gratis geweest..

Overigens hebben ruim zevenhonderd kaarthouders zich aangesloten bij een stichting die de Vereniging van Nederlandse Gemeenten (VNG) voor de rechter wil slepen. Zij eisen de leges die ze hebben betaald met rente terug. Nu komen ze niet in aanmerking voor terugbetaling, omdat ze bij het aanvragen geen bezwaar hadden gemaakt.