Tienduizenden bejubelen paus in geboorteland

De paus is zaterdag toegejuicht door tienduizenden katholieken, tijdens de derde dag van zijn staatsbezoek aan zijn geboorteland Duitsland.

Bij een bezoek aan de kerk in Freiburg bejubelden 24.000 mensen paus Benedictus XVI. Vanuit zijn pausmobiel wuifde de 84-jarige kerkvorst de massa toe onder een stralende zon. Eerder op de dag hield hij een mis op het Domplein in Erfurt voor ongeveer 30.000 gelovigen, met veel geel-witte vlaggen, de kleuren van het Vaticaan. Benedictus prees de gelovigen die standhielden onder het nazisme en het communisme in Duitsland.

De paus gunde zaterdag een privé-audiëntie aan de vroegere bondskanselier Helmut Kohl (81). Achter gesloten deuren sprak Benedictus in Freiburg 25 minuten met Kohl, die Duitsland 16 jaar leidde en verantwoordelijk was voor de samenvoeging van West- en Oost-Duitsland. Het gesprek vond plaats op verzoek van de paus zelf.

De paus, geboren als Joseph Ratzinger, sluit zijn bezoek aan Duitsland zondag af met een grote bijeenkomst voor 90.000 aanhangers op het vliegveld van Freiburg. Daarna vliegt hij terug naar Rome. Ondanks zijn drukke programma voelt de paus zich behoorlijk fit, zei een woordvoerder van het Vaticaan in Freiburg. "Het gaat werkelijk goed met hem, beter dan ik had verwacht. Geweldig hoe intensief hij deze reis beleeft."

Tienduizenden bejubelen paus in geboorteland
Tienduizenden bejubelen paus in geboorteland (Foto: ANP)