Celstraf voor corrupte rechter VS

Een Amerikaanse rechter die in ruil voor steekpenningen van private jeugdgevangenissen kinderen tot celstraffen veroordeelde, is vrijdag zelf tot 17,5 jaar cel veroordeeld.

De voormalige rechter, Michael Conahan, bood zijn verontschuldigingen aan voor zijn rol in het 'kinderen voor geld' schandaal. "Het systeem is niet corrupt", zei hij. "Ik ben corrupt."

Conahan, die vaak ontbeet met William D'Elia, de vermoedelijke baas van een mafiafamilie in Pennsylvania, bood ook zijn directe verontschuldigingen aan aan de kinderen die hij had laten opsluiten. Hij en een andere rechter die betrokken is bij het schandaal hebben in totaal meer dan twee miljoen dollar aan steekpenningen opgestreken.

"Mijn handelen heeft jullie vertrouwen in het systeem ondermijnd en heeft jullie levens moeilijker gemaakt", zei Conahan, die vorig jaar al toegaf schuldig te zijn. "Het spijt me enorm dat jullie hier het slachtoffer van zijn geworden."

De andere verdachte rechter in de zaak, Mark Ciavarella, zei onschuldig te zijn en heeft de aanklacht aangevochten voor de rechter. Hij werd vorige maand tot 28 jaar cel veroordeeld.

Nadat het schandaal aan het licht was gekomen heeft het Hooggerechtshof van Pennsylvania zo'n vierduizend veroordelingen van minderjarigen vernietigd. Volgens het hof zijn de grondwettelijke rechten van de kinderen met voeten getreden.

De zaak kwam aan het licht doordat D'Elia in 2006 een informant werd voor de autoriteiten.


Celstraf voor corrupte rechter VS (Foto: Novum)