Waarschuwing voor gevaarlijke abortuspil

Gynaecologen slaan alarm over een levensgevaarlijke abortuspil die via internet te koop is. Het gaat om een setje van twee pillen: een om het kind te doden en een om weeën op te wekken. Vrouwen die de pil slikken kunnen echter doodbloeden of onvruchtbaar raken, zeggen abortusartsen zaterdag in het AD.

Volgens voorzitter Gabie Raven van het Nederlands genootschap van gynaecologen worden de pillen ook gebruikt in abortusklinieken, maar zijn ze zonder begeleiding levensgevaarlijk. "Wie ze op eigen houtje gebruikt, loopt kans op ernstige complicaties. Bovendien onderga je bij thuisgebruik geen echo, waardoor je niet weet of de abortus lukt."

De Inspectie voor de Gezondheidszorg kan niet optreden tegen de aanbieders van de pillen, omdat de sites niet in Nederland zijn geregistreerd. Minister van Volksgezondheid Edith Schippers (VVD) roept in de krant op de pil niet te gebruiken. "Ze zijn zeer gevaarlijk bij ondeskundig gebruik. De inspectie moet de landen waarschuwen waar deze sites staan ingeschreven."