'Nieuwe Griekse bezuinigingen nodig'

De Griekse regering moet met nieuwe bezuinigingsmaatregelen komen om aan de voorwaarden voor de internationale financiële steun te voldoen. Dat heeft de Griekse minister van financiën, Evangelos Venizelos, woensdag gezegd.

"Moeten we nieuwe maatregelen treffen? Ja, we moeten nieuwe maatregelen treffen", zei Venizelos tegen het parlement, voorafgaand aan een bijeenkomst van het Griekse kabinet. De minister trad niet in detail over de nieuwe maatregelen die hij voor ogen heeft.

Griekenland staat onder druk van de trojka - de Europese Centrale Bank, het Internationaal Monetair Fonds en de Europese Commissie - om te voldoen aan de bezuinigingsdoelstellingen. Een van deze doelstellingen is het snijden in de publieke sector, waarin meer dan 750 duizend Grieken werkzaam zijn. De Griekse regering heeft al toegezegd tot 2015 zo'n 150 duizend werkplekken in de publieke sector te schrappen.

De inspecteurs die rapporteren over de sanering van de Griekse overheidsfinanciën legden begin september hun werk neer. Ze verschilden met de Griekse regering van mening over de begrotingscijfers. Na spoedberaad tussen Venizelos en de trojka maandag en dinsdag is besloten dat de inspecteurs weer terugkeren naar Griekenland. Volgens de minister zou Griekenland zonder het toezicht van de trojka in financieel opzicht zijn 'ontspoord'.

De rapporten van inspecteurs van de trojka zijn cruciaal voor Griekenland, aangezien op basis van deze rapporten wordt besloten of het noodlijdende land het volgende deel van de noodleningen ontvangt. Tot dusver is er al gesneden in pensioenen en ambtenarensalarissen. Ook zijn er belastingverhogingen op onder andere voedsel en brandstof doorgevoerd.

Als reactie op het vertrek van de inspecteurs kondigde de Griekse regering een verhoging van de vermogensbelasting aan, die geïnd zou worden via de elektriciteitsrekeningen van de Griekse bevolking. Dit moest het makkelijker maken voor de overheid om de belastingen te innen. Vakbondsleden van de nutsbedrijven hebben gedreigd de nieuwe belasting niet te innen en de elektriciteit van mensen die niet betalen ook niet af te sluiten.

Volgens Venizelos is het 'vernederend' voor de Grieken om bij andere landen om leningen te vragen en om onder financieel toezicht te staan. Het alternatief zou volgens hem echter desastreus zijn geweest voor het land. "De keuzes die we maken, hoe vervelend ze ook zijn, zijn noodzakelijk", aldus Venizelos. "Als je geld leent moet je rekening houden met de meningen van diegenen die jou het geld lenen. Er is een proces van onderhandeling. En de partij die het geld verstrekt is natuurlijk het sterkst, niet de ontvangende partij."


'Nieuwe Griekse bezuinigingen nodig' (Foto: Novum)