Rutte geraakt door kritiek

Mark Rutte (VVD) is geraakt door de kritiek die hij van verschillende kanten op zijn beleid krijgt. Dat zei hij dinsdag in een interview met de NOS, waarbij hij het kabinetsbeleid voor volgend jaar toelichtte. "Natuurlijk raakt mij dat", zei hij.

De kritiek spitst zich vooral toe op het zogenoemde stapelen: mensen die van meerdere regelingen afhankelijk zijn, zouden door de bezuinigingen extra worden geraakt. Verschillende maatschappelijke organisaties demonstreerden hier maandag nog tegen. De bezuinigingen op bijvoorbeeld het passend onderwijs en het persoonsgebonden budget leiden ertoe dat sommige groepen mensen extra worden geraakt, luidt het verwijt.

Door deze kritiek is Rutte 'extra gemotiveerd' om goed te letten op de gevolgen voor mensen die van meerdere regelingen afhankelijk zijn, zei hij. "Bij het vormgeven van de maatregelen zullen we erop letten dat er zo min mogelijk stapelingen voorkomen." Mocht dat toch gebeuren, dan krijgen deze mensen een regeling op maat, aldus de premier.

De oppositie verweet Rutte dinsdag dat het kabinet geen leiderschap en daadkracht heeft. De premier is het daar niet mee eens. De visie van het kabinet kan juist heel simpel worden samengevat: het land minder afhankelijk maken van de overheid, niet de rekening van de crisis doorschuiven naar toekomstige generaties, en grenzen stellen en handhaven, aldus Rutte.

Geert Wilders (PVV) zei vrijdag in een reactie op de begrotingsstukken dat 2012 het jaar van de waarheid wordt. De gedoogpartner herhaalde dat dinsdag. "Het wordt een heel spannend politiek jaar." Wilders wil het kabinet de rit uit laten zitten, 'maar niet tegen iedere prijs'. Zo eist hij dat het geld dat aan Griekenland wordt uitgegeven, op enig moment terugvloeit in de schatkist.

Rutte ziet de waarschuwing van Wilders als een 'aansporing' om met de gedoogcoalitie op de juiste weg door te gaan. Het is zijn 'stellige overtuiging' dat het kabinet de rit uitzit. "We staan met het kabinet voor grote problemen, die vragen om grote beslissingen." Hij heeft een 'rotsvaste overtuiging' dat het kabinet op de goede koers zit. "We halen Nederland krachtiger uit de crisis."