Roemer hekelt rechtse troonrede

Koningin Beatrix heeft dinsdag de 'meest liberale troonrede ooit' uitgesproken. Dat zei SP-leider Emile Roemer kort na afloop. 'Somber en sober', was de rede van Beatrix volgens Roemer.

"Het was een opeenstapeling van maatregelen, maar er stond niets in over vertrouwen, niets over saamhorigheid, niets over solidariteit. Iedereen moet inleveren en verder zoekt iedereen het maar uit. Als dit de boodschap was van Rutte 1, hoop ik dat het bij Rutte 1 blijft", zei Roemer.

PvdA-leider Job Cohen zei leiderschap en daadkracht te missen. "De opeenstapeling van de bezuinigingen van dit kabinet raakt grote groepen mensen", herhaalde Cohen. Nederland zal volgens hem op lange termijn zwakker worden door het kabinetsbeleid. Cohen zei verder dat het kabinet een gevoel van urgentie mist rondom de Europese schuldencrisis.

PVV-leider Geert Wilders noemde de troonrede een 'serieus verhaal'. "Het wordt een moeilijk jaar, dus de koningin had geen gemakkelijke boodschap." Wilders zei weinig over Europa te hebben gehoord. "Dat was een verbetering ten opzichte van vorige week." Toen noemde hij de Miljoenennota een 'eurofiel verhaal'.

VVD-fractievoorzitter Stef Blok zei 'met trots' naar de troonrede te hebben geluisterd, omdat het de eerste was sinds 1918 die is geschreven door een liberale premier. "De kernzin was dat Nederland niet door de overheid wordt gemaakt, maar door zestien miljoen Nederlanders. Dat beviel me enorm." Blok bestrijdt dat er geen visie in zat, zoals de oppositie zegt.

Fractievoorzitter Sybrand van Haersma Buma van het CDA noemde het terecht dat de nadruk lag op het orde op zaken stellen in de economie. Buma uitte ook kritiek. "Ik hoorde veel over de overheid die dingen mogelijk moet maken voor het bedrijfsleven, maar weinig over wat de samenleving zelf kan doen en hoe de overheid dat kan faciliteren."

GroenLinks-fractievoorzitter Jolande Sap noemde de troonrede een 'onbezield verhaal'. "Dit kabinet wil maar één ding: achttien miljard bezuinigen." In eerdere troonredes was er aandacht voor bijvoorbeeld sociale samenhang, maar ditmaal niet, zei Sap. "Het is duidelijk dat het kabinet de PVV niet heeft durven uitdagen."

D66-leider Alexander Pechtold sprak van een 'angstige en defensieve troonrede'. "Dit draagt niet bij aan het vertrouwen. Hier gaan mensen niet van aan het werk." Pechtold constateerde dat er in de troonrede wel veel woorden over onderwijs waren, maar dat er geen extra geld naartoe gaat.

Fractievoorzitter Arie Slob van de ChristenUnie stelde vast dat de troonrede 'somber van toon' was. "Dit was niet het meeslepende verhaal waar Nederland nu behoefte aan heeft. Ik heb ook niets gehoord over Europa en het milieu, alsof dat opeens geen thema's meer zijn."

SGP-fractievoorzitter Kees van der Staaij hoorde in de Ridderzaal een 'somber maar realistisch verhaal'. "Het zijn pijnlijke maatregelen, maar die zijn noodzakelijk." Van der Staaij zei dat het kabinet ervoor moet waken dat de nadruk op zelfredzaamheid niet moet ontaarden in 'zoek het zelf maar uit'.

Fractievoorzitter Marianne Thieme van de Partij voor de Dieren sprak van een 'Jacobse en Van Es-troonrede', verwijzend naar de typetjes van Kees van Kooten en Wim de Bie. "Samen voor ons eigen, is het motto. Harteloosheid wordt verpakt als wijsheid en bezorgdheid. Het kabinet heeft geen enkel oog voor de kwetsbaarsten, onder wie de dieren."


Roemer hekelt rechtse troonrede (Foto: Novum)