Asscher wil kosten kinderopvang spreiden

Ouders moeten de kosten voor de opvang van hun kind over een langere periode kunnen afbetalen. De betaling moet kunnen worden uitgesteld tot na de vierde verjaardag van het kind, stelt de Amsterdamse wethouder Lodewijk Asscher (PvdA) zaterdag in Het Parool.

Asscher, die Financiën en Jeugd in zijn portefeuille heeft, vreest dat alleen al in Amsterdam duizenden ouders met een lager inkomen zich door de bezuinigingen op de opvang genoodzaakt zien hun kind van de crèche te halen en te stoppen met werken. Ook kunnen ouders besluiten hun kind onder te brengen in minder goed gecontroleerde vormen van opvang.

Asscher waarschuwt dat mensen die ontslag nemen, over een paar jaar moeilijk weer aan een baan komen. Door de kosten te spreiden, zoals ook bij studiekosten gebeurt, hoopt hij hen aan het werk te houden. Hij wijst erop dat ouders nu een 'enorme piek' in hun lasten hebben doordat ze tot de vierde verjaardag van hun kind hele werkdagen kinderopvang moeten betalen. Zodra het kind naar school gaat, valt een groot deel van de lasten ineens weg. Dat maakt het volgens Asscher mogelijk de kosten te spreiden.

De wethouder hoopt het idee in te kunnen brengen in een overleg met minister van Sociale Zaken Henk Kamp (VVD).