Waxinelichthouderwerper wordt gedwongen opgenomen

Erwin L., de man die vorig jaar tijdens Prinsjesdag een waxinelichthouder tegen de Gouden Koets gooide, moet naar een psychiatrisch ziekenhuis. Dat bepaalde de Haagse rechtbank vrijdag. De rechters verklaarden hem volkomen ontoerekeningsvatbaar. Hij krijgt dus geen straf opgelegd. De rechters volgen hiermee de eis van het Openbaar Ministerie (OM).

De advocaat van L., Mariëlle van Essen, liet vrijwel onmiddellijk weten dat haar cliënt hoger beroep aantekent tegen de gedwongen behandeling, die maximaal een jaar duurt. De behandeling van de 30-jarige man begint in afwachting van het hoger beroep nog niet. Hoogstwaarschijnlijk wordt zijn voorlopige hechtenis gedurende die tijd verlengd.

De 30-jarige L. zit al bijna een jaar vast. Op 21 september gooide hij een waxinelichthouder naar de voorbijrijdende Gouden Koets. Daar zaten op dat moment koningin Beatrix, kroonprins Willem-Alexander en prinses Máxima in. Ze waren op weg naar de Ridderzaal, waar de koningin de Troonrede zou voorlezen.

De rechtbank deed vroeger uitspraak dan gebruikelijk. Als de uitspraak zoals gebruikelijk twee weken na de zitting zou hebben plaatsgevonden, zou dat samenvallen met Prinsjesdag. Dat werd in dit geval onwenselijk geacht.

Het OM zei dit voorjaar al dat L. gedwongen moest worden genomen. De rechtbank oordeelde toen dat hij eerst naar het Pieter Baan Centrum moest om te worden onderzocht. Dat L. nu alsnog moet worden behandeld, stemt justitie dan ook tevreden.