Links blok in Denemarken wint nipt

Het linkse Rode Blok onder leiding van de sociaaldemocraten heeft de parlementsverkiezingen in Denemarken donderdag nipt gewonnen. Na het tellen van meer dan 90 procent van de stemmen halen de vier partijen die van het blok deel uitmaken, 89 zetels tegen 86 voor centrumrechts.

De vier zetels van de autonome gebieden Groenland en de Faeröer zijn echter nog niet meegeteld in het totaal van 179 zetels, maar volgens experts zullen die de de uitslagen niet meer beïnvloeden. Voor een absolute meerderheid zijn 90 zetels nodig.

Daarmee lijkt Denemarken met de sociaal-democrate Helle Thorning-Schmidt voor het eerst een vrouwelijke premier te krijgen.

Het centrumrechtse Blauwe Blok onder leiding van de huidige premier Lars Lokke Rasmussen is 10 jaar aan de macht geweest in het Noord-Europese land. De kiezers zijn vooral ontevreden over de slechte staat van de economie. Thorning-Schmidt riep tijdens haar campagne op de verzorgingsstaat te ondersteunen. Ook zei ze de in elkaar zakkende economie te willen stimuleren met extra uitgaven in plaats van bezuinigingen, zoals Rasmussen van de Liberale Partij had voorgesteld.

Naar verwachting is de opkomst hoger dan de 86,5 procent in 2007.

Links blok in Denemarken wint nipt
Links blok in Denemarken wint nipt (Foto: ANP)