Twee bedrijven schikken in vastgoedfraudezaak

In de vastgoedfraudezaak Klimop hebben twee bedrijven een schikking getroffen met het Openbaar Ministerie. Ze betalen een boete van in totaal 1,2 miljoen euro en kopen daarmee vervolging af. Dat laat het landelijk parket donderdag weten.

Het gaat om Universum Holding en Universum Beheer. De twee bedrijven werden beschuldigd van witwassen en deelname aan een criminele organisatie. Zij zouden vooral geld hebben verdiend aan transacties in de projecten Eurocenter en Ceylonstaete, waarbij valse facturen, overeenkomsten en kostenbegrotingen werden opgesteld.

In de vastgoedfraudezaak werden Philips Pensioenfonds en Bouwfonds voor honderden miljoenen euro's benadeeld. Slechts een deel van de ongeveer 125 verdachten moet zich voor de rechter verantwoorden. Het Openbaar Ministerie doet een fors aantal zaken af met een schikking.

De bedrijven zijn bovendien tot een regeling met de benadeelde partijen gekomen, wat een voorwaarde voor de schikkingen was. Universum Holding en Universum Beheer betalen in totaal vijftien miljoen euro aan Philips Pensioenfonds en Bouwfonds.

De twee aandeelhouders van de bedrijven moeten nog wel voor de rechter verschijnen. Zij horen hun strafeis naar verwachting aan het einde van de maand.