UBS-handelaar verliest twee miljard dollar

Door ongeautoriseerde handel door een medewerker van UBS zal de Zwitserse bank in het derde kwartaal ongeveer twee miljard dollar verlies moeten nemen. In het derde kwartaal belandt de bank hierdoor mogelijk in de rode cijfers.

UBS geeft in een korte verklaring donderdag aan dat de zaak nog wordt onderzocht. Volgens de Zwitserse bank zijn er geen posities van cliënten aangetast.

Het aandeel UBS zakte donderdagochtend bijna tien procent op het nieuws en noteert naar ruim een uur handel vijf procent lager.

Een analist in Zürich noemt de omvang van het verlies door één persoon opmerkelijk, omdat de Zwitserse zakenbank 'niet echt meer aan handel voor eigen rekening doet.'

UBS beperkte de handel voor eigen rekening, die zeer winstgevend kan zijn maar ook zeer riskant, mede met het oog op de zeer strenge kapitaaleisen voor Zwitserse banken.

De Zwitserse bank werd de afgelopen jaren hard geraakt door de kredietcrisis en door een conflict met de Amerikaanse belastingdienst. UBS kondigde in augustus aan ruim vijf procent van de werknemers te zullen ontslaan, vooral bij de zakenbank. De maatregelen worden genomen vanwege tegenvallende resultaten, strengere regels voor Zwitserse banken en de hoge koers van de Zwitserse frank.