Nederlands schip breekt in tweeën in Duitsland

Een Nederlands binnenschip is in tweeën gebroken op de Duitse rivier de Hunte in de deelstaat Nedersaksen. Het schip blokkeert de rivier volledig. Dat melden Duitse media. Niemand raakte gewond. Er zou geen gevaar zijn voor het milieu. De berging duurt vermoedelijk meer dan een week. Het beroepsverkeer loopt twee dagen vertraging op.

Het schip, de Janine, was volgens de Duitse waterautoriteiten dinsdagavond door onbekende oorzaak met de boeg vast komen te zitten in de oever van de Hunte, een zijrivier van de Weser. Door de stroming kwam het schip dwars te liggen en kwam het met zijn achterkant tegen de andere oever van de rivier.

Toen het water daalde zou het 85 meter lange schip in de lucht hebben gehangen. Daardoor kon het vrachtschip de lading erts van duizend ton niet meer dragen en brak het in tweeën. De opvarenden, de schipper en twee familieleden, wisten het schip op tijd te verlaten en aan wal te komen. De hoogte van de schade is onbekend.

De bergingsoperatie die op gang moet komen is omvangrijk. Eerst moet de lading vanaf het water geborgen worden, daarna de beide delen van het schip. Een woordvoerder van de Duitse autoriteiten noemde de berging een 'mammoetopgave'.