PvdA komt met 'beterbegroting'

Icoon politiek binnenland nieuwsIn verschillende steden verspreid over heel het land zijn vandaag kamerleden van de PvdA actief geweest om hun zogenaamde tegenbegroting, of ‘beterbegroting’ zoals de partij het noemt, toe te lichten. Leden van de grootste oppositiepartij richtten zich op voorbijgangers op straat, en spraken voor grotere groepen toehoorders.

Voorman Wouter Bos hield een toespraak in de Amsterdamse Indische Buurt, waar ongeveer 200 toehoorders op af kwamen. Volgens zijn woordvoerder Remco Dolstra waren deze het bovenal met de fractieleider eens. Als we de partij moeten geloven, leiden de voorgedragen alternatieven tot meer banen, meer groei en betere lastenverdeling. Deze grote problemen blijven in het huidige kabinetsbeleid simpelweg liggen, aldus Bos.

Wouter Bos - Tegenbegroting


Onder de ten gehore gebrachte ideeën vinden we onder andere het werkbonus-plan. De politieke vereniging wil werknemers een 500 Euro tellende premie geven, in de vorm van een belastingkorting en het uitrekken van 800 miljoen Euro voor de kinderopvang. Ook wil de partij de no-claimregeling in de zorg ingrijpend beperken. En door een grens te stellen aan de opbouw van pensioenen, moeten de hogere inkomens meer bijdragen aan de collectieve voorzieningen.

Net als het kabinet zegt de Partij van de Arbeid te bezuinigen, zij het op basis van ‘sterkste schouders, zwaarste lasten.’ Volgens de leider besteedt zijn partij evenveel geld als het kabinet, maar wendt het de middelen op een andere manier aan. “De PvdA wordt door rechts Nederland vaak verweten dat ze de staatsschuld laat oplopen. Die lol gunnen we ze niet”, aldus Bos.

Ook GroenLinks en de SP zullen voor Prinsjesdag aanstaande dinsdag hun alternatieve plannen presenteren. Tijdens de politieke en financiële beschouwingen, welke door een blessure van Balkenende zijn uitgesteld, zullen de oppositiepartijen de kans krijgen hun woordje te doen. Een nieuwe datum is nog niet bekend.

Tegenbegroting - Wouter Bos