Barsten in eendracht Libische rebellen

Het leiderschap van de Libische rebellen heeft zich nauwelijks in de hoofdstad Tripoli gevestigd of de eerste onderlinge onenigheid komt openbaar. De meningsverschillen tussen behoudende moslims en seculiere technocraten kunnen de wederopbouw van het land na zes maanden van burgeroorlog en de verdrijving van kolonel Moammar Gadhafi in gevaar brengen.

Beide partijen verwijten elkaar om het hardst de nieuw te vormen regering naar eigen hand te willen zetten. In het ene kamp hebben seculiere bestuurders zich verzameld. Velen van hen leefden lang in ballingschap of waren verbonden aan het bewind van Gadhafi. Tegenover hen staan conservatieve moslims, die jarenlang streden tegen en leden onder het nu verdreven regime. Ook de Moslimbroederschap bevindt zich in dit kamp.

Voormannen van beide facties zijn respectievelijk interim-premier Mahmoud Jibril en Abdel-Hakim Belhaj, de bevelhebber van de militaire raad in Tripoli. Tussen hen in en boven de partijen staat Mustafa Abdul-Jalil, die de Nationale Overgangsraad leidt. Volgens een ingewijde van de Overgangsraad 'tracht Abdul-Jalil de vrede te bewaren, maar het is een strijd tussen twee machtige kampen'. "Hij probeert het evenwicht tussen de partijen te handhaven en tegelijkertijd de internationale gemeenschap tevreden te houden. Het is erg moeilijk."

De facties botsen nu vooral over benoemingen, en nog niet over beleid. Maar dat onderscheid vervaagt allengs.