Heropvoedingsplan PvdA 'slecht gejat'

Het plan van de Amsterdamse PvdA om ex-gevangenen verplicht in een campus een heropvoeding te geven is een slap aftreksel van het PVV-voorstel voor 'tuigdorpen'. Dat zegt PVV-Kamerlid Lilian Helder maandag in een reactie.

"Leuk bedacht, slecht gejat", was Helders reactie toen ze in De Telegraaf over het plan van stadsdeelvoorzitter Achmed Baâdoud (PvdA) las. Hij wil tientallen jongeren tijdens het laatste halfjaar van hun gevangenisstraf huisvesten in een leegstaand kantoorpand in Amsterdam-West om hen daar discipline bij te brengen.

Aanleiding zijn de hoge recidivecijfers, die volgens hem aantonen dat mensen na hun straf niet direct klaar zijn voor de maatschappij.

De PVV stelde begin dit voorjaar voor om veelplegers en aso's verplicht uit de wijken te halen om ze in een 'tuigdorp' te plaatsen, een 'flink eind' buiten de bebouwde kom. Daar worden ze in wooncontainers geplaatst. Als het minderjarigen betreft, moet ook hun familie mee. "Zet al het schorriemorrie maar bij elkaar", zo lichtte gedoogpartner Geert Wilders destijds toe.

Volgens Helder is het PVV-plan op twee punten beter dan dat van de PvdA. Haar partij wil de aso's al uit de wijk halen voordat ze in de gevangenis belanden. Door hen tijdig uit de wijk te halen wordt meteen voorkomen dat buurtbewoners 'hoorndol' worden van de overlast, stelt zij.

Daarnaast vindt Helder dat de overlastplegers in tuigdorpen meteen aan de slag moeten. Pas als zij een jaar werken of studeren, mogen ze terugkeren naar de bewoonde wereld. "Dus niet eerst discipline bijbrengen en als ze vrij zijn maar hopen dat ze naar school gaan", aldus Helder.

De politica heeft goede hoop dat het kabinet alsnog aan de slag gaat met de tuigdorpen. Ze wacht nog op een reactie van minister van Justitie en Veiligheid Ivo Opstelten (VVD), maar de bewindsman zou op dezelfde lijn zitten.