Call of Duty volgend jaar in rechtszaal

De oprichters van gamestudio Infinity Ward en game-uitgever Activision staan volgend jaar tegenover elkaar in de rechtszaal. De inzet van de zaak zijn de winstpremies die voormalig studiobazen Jason West en Vince Zampella claimen. De zaak dient op 7 mei, schrijft het zakelijke magazine Forbes.

West en Zampella hadden al eerder een zaak tegen Activision aangespannen. Daaraan voegden ze in april twee fraudezaken toe. Wanneer de Amerikaanse rechter het tweetal in het gelijk stelt, zouden zij een deel van de rechten op de Modern Warfare-serie, een onderdeel van de schietspelreeks Call of Duty, in handen krijgen.

De twee gameontwikkelaars werden begin vorig jaar ontslagen door Activision omdat ze afspraken zou hebben gemaakt met concurrent Electronic Arts. Het tweetal klaagde Activision daarop aan. Het bedrijf zou hen ontslagen hebben om een winstpremie van miljoenen dollars niet te hoeven betalen. Activision stapte ook naar de rechter en claimt dat de twee contractbreuk hebben gepleegd.

Nog geen twee maanden later hadden West en Zampella een nieuwe gamestudio opgezet, Respawn Entertainment. Met dit nieuwe bedrijf werd een contract getekend bij Electronic Arts. In december betrok Activision ook Electronic Arts bij de rechtszaak door te stellen dat de uitgever de twee gamedesigner had gekaapt.

De strijd tussen Electronic Arts en Activision vindt niet alleen in de rechtszaal plaats. Dit najaar staat het schietspel Call of Duty: Modern Warfare 3 van Activision tegenover Battlefield 3 van Electronic Arts. De inzet van deze strijd om het hart van de consument is simpel: de troon van het schietspelgenre.


Call of Duty volgend jaar in rechtszaal