Opstelten gaat wapenwetgeving aanpassen

Het is niet de bedoeling dat gewone burgers aan wapens kunnen komen zoals het semi-automatische geweer dat Tristan van der V. in Alphen aan den Rijn gebruikte. De wetgeving wordt zo aangepast dat deze wapens niet meer legaal verkrijgbaar zijn, kondigde minister van Veiligheid en Justitie Ivo Opstelten zondag in Buitenhof aan.

Hij maakte niet concreet op wat voor punten de wetgeving wordt aangepast omdat hij nog wacht op rapporten over de schietpartij in winkelcentrum De Ridderhof. Van der V. schoot in april zes mensen dood, waarna hij zelfmoord pleegde. Hij gebruikte onder meer een semi-automatisch geweer waar hij een vergunning voor had.

Wat volgens de minister van belang wordt, is waar een wapen voor is bedoeld. "Is zo'n wapen bedoeld voor schieten op statische doelen of voor schieten op bewegende doelen?" Voor beoefenen van de schietsport is een wapen dat op bewegende doelen kan schieten volgens de minister niet nodig. Ook is het volgens hem niet nodig zo'n wapen mee naar huis te nemen.

Ook het verlenen van een wapenvergunning kan in de toekomst anders verlopen. "We moeten meer weten over personen die met wapens aan de slag gaan." De informatie die de geestelijke gezondheidszorg heeft moet daarbij volgens hem een belangrijkere rol gaan spelen.

PvdA-Kamerlid Ahmed Marcouch reageert op Twitter kritisch. "Mensen met wapenvergunning worden vaak nooit gecontroleerd, terwijl dat jaarlijks moet gebeuren. Dus handhaven minister Opstelten!', stelt hij. Terugblikkend op de aanslagen in de VS van 11 september 2001, zondag precies tien jaar geleden, zei Opstelten dat de dreiging sindsdien is veranderd. Van radicaliserende en fundamentalistische jongeren gaat volgens hem veel minder dreiging uit. Nu richten veiligheidsdiensten zich meer op de zogenoemde alleengangers zoals Van der V. en Anders Behring Breivik die in Noorwegen toesloeg.

Hij reageerde ook op uitspraken van oud-directeur van de AIVD Sybrand van Hulst. Die vroeg zich zaterdag onder meer in het NOS-journaal af of Nederland niet te hard van stapel is gelopen met het invoeren van strengere veiligheidsmaatregelen. Ook stelde hij de vraag of bepaalde wetten nog wel nodig zijn.

Opstelten wees erop dat de commissie-Zuiver hier onderzoek naar gedaan heeft. Het beleid is volgens hem degelijk, niet in beton gegoten en ontvankelijk voor kritiek uit de samenleving. Ook benadrukte hij dat Nederland als eerste land in Europa het eigen contraterrorismebeleid tegen het licht heeft gehouden en in de Kamer heeft behandeld.


Opstelten gaat wapenwetgeving aanpassen (Foto: Novum)