Amerika herdenkt aanslagen 9/11

Onder strenge veiligheidsmaatregelen herdenken de Verenigde Staten zondag de terreuraanslagen van 11 september 2001. Precies 10 jaar geleden vlogen vliegtuigkapers twee vliegtuigen in het World Trade Centre in New York en een in het ministerie van Defensie in Washington. Een vierde toestel stortte neer in een weiland in Pennsylvania.

De terreuracties door moslimextremisten eisten bijna 3000 levens. De Amerikaanse president Barack Obama zei dit weekeinde dat de aanslagen van 10 jaar geleden de Verenigde Staten sterker hebben gemaakt. "Als een veerkrachtige natie zullen we doorgaan", zei het staatshoofd.

Obama bezoekt zondag de drie plaatsen waar de vliegtuigkapers toesloegen. In New York zal voormalig president George W. Bush hem vergezellen.

De Amerikanen staan bij de 9/11 herdenking op scherp. In de hoofdstad Washington DC neemt de politie extra maatregelen nadat eerder dit jaar in het complex van Osama Bin Laden aanwijzingen voor 'jubileumaanslagen' werden gevonden. Burgemeester Michael Bloomberg van New York zei dat er betrouwbare informatie is dat terroristen een aanslag willen plegen.

Amerika herdenkt aanslagen 11 september
Amerika herdenkt aanslagen 11 september (Foto: ANP)