Een op de tien zwangeren rookt door

Een op de tien vrouwen geeft het roken tijdens de zwangerschap niet op. Zo'n twaalf procent rookt zelfs meer dan tien sigaretten per dag. Dat blijkt uit onderzoek van de Nederlandse Patiënten Consumenten Federatie (NPCF) en Stichting Kind en Ziekenhuis.

NPCF-directeur Wilna Wind reageert geschrokken op de uitkomsten van het onderzoek. Ze wijt het hoge aantal rokers aan het gebrek aan begeleiding. "Tegenwoordig wordt verwacht dat een patiënt meer verantwoordelijkheid neemt voor haar eigen gezondheid. Hierbij hoort ook zelf beslissen over leefstijl. Maar dan moeten vrouwen en hun partners wel de risico's kennen van bijvoorbeeld roken, stress of het gebruik van alcohol."

De NPCF vreest dat de ongezonde levensstijl van zwangeren een van de oorzaken is van de hoge babysterfte in Nederland zorgt. Een andere oorzaak zou het gebrek aan samenwerking tussen ziekenhuizen en verloskundigen zijn. Een op de honderd baby's sterft rond de geboorte. Daarmee steekt Nederland zeer slecht af bij andere Europese landen.

De NPCF wil dat vrouwen in de toekomst meer voorlichting krijgen over gezond gedrag voor, tijdens en na de zwangerschap.