Fraude bij onderzoek hufterige vleeseters

Het onderzoek waaruit bleek dat vleeseters egoïstischer en minder sociaal zijn dan mensen die geen vlees eten, berustte op fraude. De hoogleraar van de Universiteit van Tilburg die woensdag op non-actief is gesteld wegens het sjoemelen met data, had de onderzoeksgegevens verzonnen. Dat zegt medeonderzoeker Roos Vonk van de Radboud Universiteit in Nijmegen. Ze noemt het een 'afgang van megaformaat'.

Uit onderzoek, dat vorige maand het nieuws haalde, bleek onder meer dat denken aan vlees mensen asocialer en hufteriger maakt. Het onderzoek was volgens de op non-actief gestelde onderzoeker Diederik Stapel uitgevoerd door een assistent van hem.

Vonk gaat ervan uit dat de data voor het onderzoek op fraude berusten. Ze vond het bij het bespreken van de resultaten al vreemd dat Stapel de naam van de assistent niet noemde. "Maar de gedachte aan fraude is geen moment in me opgekomen", schrijft ze op haar website.

Stapel was hoogleraar cognitieve sociale psychologie en decaan van de Tilburgse School of Social and Behavioral Sciences. Hij werkte sinds zes jaar bij de universiteit. Van hoeveel onderzoeken hij de gegevens heeft verzonnen, moet nog worden onderzocht.