Veel problemen met jonge Poolse migranten

Jonge Poolse migranten vormen een problematische groep in Nederland. Dat blijkt uit een rapport van het Sociaal en Cultureel Planbureau (SCP).

De jongeren zijn vaak laag opgeleid, hebben een minder goede gezondheid en hebben een hogere werkloosheid dan andere Poolse migranten. Ook voelen zij zich veel minder thuis en weten ze niet goed of in Nederland hun toekomst ligt of dat zij terug willen keren naar hun geboorteland.

In totaal wonen er naar schatting ongeveer 150.000 Polen in Nederland. Van hen heeft ongeveer 69 procent een baan. Dat is vergelijkbaar met het cijfer van autochtonen. Dertien procent is werkloos.

Acht op de tien Poolse mannen is naar Nederland gekomen vanwege werk. Bij de vrouwen is dat minder dan de helft. Twintig procent is overgekomen om een Nederlandse man te trouwen.

Zo'n 41 procent van de migranten zegt nooit meer in Polen te willen wonen. Dat blijkt ook uit het feit dat ruim zestig procent van de Polen die sinds 2000 naar Nederland kwamen, inmiddels weer vertrokken zijn. Vijftig procent van het aantal Polen denkt in ieder geval nog vijf jaar in Nederland te blijven.