Opnieuw geweld in Syrische stad Homs

Syrische veiligheidstroepen zijn woensdag opnieuw hardhandig opgetreden in de opstandige stad Homs en het Noord-Syrische Sarameen. Ten minste elf mensen zijn gedood. Meerdere mensen raakten gewond. Dat hebben inwoners van Homs en activisten van de Lokale Coördinatiecomités gezegd. Volgens het Syrische Observatorium voor de Mensenrechten kwamen tien mensen om.

Veiligheidstroepen jagen al dagen op activisten en antiregeringsdemonstranten in Homs, broedplaats van de opstand tegen het regime van president Bashar Assad. "Er was de hele nacht geweervuur te horen. Het hield gewoon niet op", zei een inwoner van Homs woensdag telefonisch tegen het persbureau AP. "Ik kan niet precies vertellen wat er gebeurt, want het is gevaarlijk om naar buiten te gaan", zei de man, die anoniem wil blijven uit angst voor represailles.

Telefoonlijnen en internetverbindingen lagen in delen van Homs plat en veel mensen bleven binnen uit angst voor het geweld of vanwege de wegblokkades die de militairen hebben opgeworpen.

Dinsdag openden ordetroepen het vuur vanuit een wachtpost in Rastan, even ten noorden van Homs. Voglens activisten vielen er twee doden, onder wie een 15-jarige jongen. Het Syrische staatspersbureau berichtte dat in Rastan twee leden van de regerende Baathpartij zijn ontvoerd door een 'terreurgroep'.

Bij pogingen de al maanden durende opstand tegen zijn regime de kop in te drukken, schuwt Assad het geweld niet. Volgens de Verenigde Naties zijn al zeker 2200 mensen omgekomen. Als reactie op het geweld heeft de internationale gemeenschap Syrië een reeks sancties opgelegd, waaronder een verbod op de import van Syrische olie. Secretaris-generaal van de VN, Ban Ki-moon, uitte dinsdag zijn scherpste kritiek tot nog toe op het regime. Assad moet volgens hem 'stevige maatregelen nemen voor het te laat is'.

Een teken van het gebrek aan inschikkelijkheid van het regime was het afblazen van het bezoek van de secretaris-generaal van de Arabische Liga, Nabil Elaraby dat voor woensdag op de agenda stond. Elaraby wilde een Arabisch plan bespreken om een einde te maken aan de crisis. Volgens het Syrische staatspersbureau werd het bezoek om 'inhoudelijke' redenen afgelast en zal er spoedig een nieuwe datum worden vastgesteld.

De tweede man van de Arabische Liga zei woensdag dat zijn chef zaterdag alsnog naar Damascus reist. Volgens Ahmed Ben Heli zijn Elaraby en Walid Al-Moallem, de Syrische minister van buitenlandse zaken, dat overeengekomen.


Opnieuw geweld in Syrische stad Homs (Foto: Novum)