Clubs willen van oefeninterlands af

De Europese voetbalclubs verenigd in de European Club Association willen het aantal interlands terugbrengen. De groep waarin 201 clubs vertegenwoordigd zijn wil na het WK van 2014 af van de huidige situatie waarin zonder de grote toernooien meegerekend 21 interlands in twee jaar gespeeld kunnen worden.

Na het WK in Brazilië loopt het huidige contract met voetbalbond FIFA af, waardoor er nieuwe onderhandelingen met vertegenwoordigers van de clubs noodzakelijk zijn. De ECA zet in op zes interlands in jaren waarin er geen grote toernooien zijn en acht interlands in seizoenen waarin wel een groot toernooi is. De wedstrijden op de eindrondes zelf zijn nog niet meegerekend.

"Dit onderwerp is al uitvoerig besproken. De ECA wil het aantal periodes waarin maar een enkele interland gespeeld wordt beperken, waaronder de vriendschappelijke interlands in augustus en juni en alleen de belangrijke wedstrijden, inclusief het EK en het WK overhouden. Idealiter zouden we zien dat er in twee jaar zes periodes van twee duels konden komen. Dat zorgt voor de juiste balans, terwijl tegelijkertijd het belang van de nationale teams teruggebracht wordt ten opzichte van dat van de clubs," zei David Gill, directeur van Manchester United. Hij vulde hier bij aan dat in de aanloop naar de grote toernooien dan nog twee oefeninterlands ingepland zouden kunnen worden.

Gill weet zich bij deze plannen gesteund door Bayern München-president en ECA-voorzitter Karl-Heinz Rummenigge. Deze weet aan te vullen dat ook de bondscoaches niet blij zijn met de oefeninterlands in juni, omdat dan soms spelers van vakantie teruggeroepen moeten worden als er dat jaar geen groot toernooi gehouden wordt.

Verder willen de clubs meer geld zien voor het afstaan van hun internationals. Het bedrag dat ze hiervoor in 2014 krijgen zal in totaal rond de vijftig miljoen euro liggen, terwijl de FIFA en UEFA aan de eindtoernooien waarop de voetballers schitteren veel geld overhouden.