'EU moet misdrijven contraterrorisme erkennen'

De Europese Unie moet erkennen dat sommige van haar lidstaten hebben meegewerkt aan het Amerikaanse martelprogramma en illegale detentie in geheime gevangenissen. Dat stelt mensenrechtenorganisatie Amnesty International woensdag.

Amnesty wil dat de EU de herdenking van de aanslagen van 11 september 2001 aangrijpt om de nu tien jaar durende stilte over de misdrijven te doorbreken. Andere Europese instituties en mensenrechtenbewegingen hebben eerder ook opgeroepen de buitengewone uitleveringen, 'extraordinary renditions', en geheime gevangenissen te veroordelen. Bij extraordinary renditions werden terreurverdachten door de Verenigde Staten naar geheime gevangenissen, zogenoemde 'black sites', in andere landen gevlogen om daar gemarteld te worden.

Vorige week zei Thomas Hammarberg, de commissaris voor de mensenrechten van de Raad van Europa (RvE) dat Europese regeringen met hun operaties op het gebied van contraterrorisme, samen met de VS, 'ontelbare' misdaden begaan. Ook volgens Hammarberg is de tiende verjaardag van de aanslagen op het World Trade Centre in New York een goed moment om te analyseren of de reactie op de aanslagen gepast en effectief was.

Het Europees Parlement en de RvE hebben meermaals landen als Duitsland, Italië, Litouwen, Macedonië, Polen, Roemenië, Zweden en Groot-Brittannië bekritiseerd. Deze landen hebben de CIA en andere Amerikaanse overheidsinstanties gebruik laten maken van hun luchtruim en vliegvelden voor vluchten voor buitengewone uitleveringen.